Lange actielijst? Houd je innerlijke criticus erbuiten

Is je innerlijke criticus erg pushend, dan kun je moedeloos raken van je actielijst. De klussen vreten aan je, zeker als er dingen op staan die al lang geleden af hadden moeten zijn.

De innerlijke criticus smult van veel taken: hij wil het liefst dat je ze allemaal én zo snel mogelijk afrondt.

Wat kun je doen? Meestal is het onmogelijk om alle acties op papier in één dag te doen, want dat is in totaal vijftig uur werk. Of vijfhonderd.

Het is wijsheid om je niet onvoorbereid in je werk te storten, maar eerst kalm te bepalen wat de belangrijkste klus is. Vaak is dat iets waar je een beetje tegenop ziet. Je neiging is groot om juist die klus uit te stellen, omdat je de druk van de innerlijke criticus niet wilt voelen.

Schuif je innerlijke criticus opzij en maak zelf een bewuste keuze wat je gaat doen. Bepaal wat belangrijk is. Misschien is dat die ene lastige taak, misschien ook niet.

De volgende stap is om een extreem realistische dagplanning te maken. Je luistert dus niet naar de innerlijke criticus die zegt dat je ‘alles vandaag wel even kunt doen’.

Houd er rekening mee dat er altijd onverwachte dingen gebeuren: je zoon is zijn zwembroek vergeten, een collega is boos en wil stoom afblazen, de shampoo is op…

Als je een taak afbakent waarvan je heel zeker weet dat je hem kunt afronden in een dag, dan zorg je er al in een vroeg stadium voor dat je ’s avonds tevreden bent. Een goede planning staat aan de basis van succes.

Oké, je gaat aan de slag. De uitdaging is om op een ontspannen, geconcentreerde manier te werken. In het hier en nu bestaat er namelijk geen stress: daar is alleen de taak waarmee je gefocust bezig bent.

Als de innerlijke criticus je ongeduldig wijst op de rest van je lijst, snoer hem dan de mond.

Met één ding bezig zijn, toegewijd en in het moment, dat is de hemel. Met tien dingen tegelijk bezig zijn en niets afmaken, dat is de hel.

Heb je iets af, geniet er dan van. Prima gedaan!

Je innerlijke criticus houdt niet van resultaten vieren, die wil meteen naar het volgende. Maar jij hebt een pauze nodig. Neem die en schakel over van z’n vijf naar z’n twee.

Na je welverdiende pauze werk je blijmoedig door, telkens bewust van je ervaring. Gebruik af en toe je innerlijke peilstok. Ben je nog met plezier aan het werk? Zit je in een prettige houding en – met dit warme weer – drink je genoeg?

Of heb je eigenlijk behoefte aan een pauze, maar laat je je pushen door de innerlijke criticus?

Als je op een ontspannen manier werkt, dan functioneer je optimaal en ben je het meest creatief. Je innerlijke criticus heeft geen reden om commentaar te leveren. Heerlijk!