De innerlijke criticus van Heel Holland Bakt-deelnemers

Ruim drie miljoen kijkers trekt Heel Holland Bakt elke zondag. Mozaïek-koekjes en stickytoffee-taart, heerlijk. Maar hoe zit het eigenlijk met de innerlijke criticus van de deelnemers?

Gisteravond kon je duidelijk zien welk effect de innerlijke criticus heeft op iemands functioneren. Bakster Anna kan tegenslagen hanteren. ‘De caramelnestjes voor deze taart breken een beetje af, maar ik heb in ieder geval vier goede.’

Maar lieve hemel, wat had Maroeschka het moeilijk.

Ze was verwikkeld in een verbeten gevecht met haar innerlijke criticus. ‘Dramatisch. Ik heb die koekjes gewoon te dik gemaakt. Iedereen heeft prachtige, die van mij zijn monsters. Ik baal echt verschrikkelijk. Stom.’

Gelukkig heeft jurylid Jannie goed inzicht in zelfkritiek. ‘Kan het zijn dat je te hoge eisen stelt aan jezelf?’

Maroeschka’s innerlijke criticus: ‘Misschien, maar ik vind ook wel dat ik dat moet doen, gezien mijn leeftijd.’

Onzin natuurlijk, want leeftijd betekent niet automatisch baksucces. Hans, de winnaar van Heel Holland Bakt 2018, was met zijn 22 jaar de benjamin.

Maroeschka is als kunstenaar een echte conceptdenker. Dat leverde in de eerste afleveringen uiterst originele taarten op.

Wie bedenkt een spierwitte Italiaanse merenguetaart met een zwarte maanzaadbinnenkant? Geweldig!

Maar nu lijkt het alsof ze haar bakpassie in de steek heeft gelaten en haar innerlijke criticus heeft omarmd. Als ze zo doorgaat, valt ze volgende week misschien wel af.

En dat met al haar creativiteit! Erg jammer.

Enne… hoe is het met jou vandaag? Kijk eens met interesse naar jezelf.
Laat je je betrokkenheid en liefde de boventoon voeren? Gaat alles soepel en gemakkelijk? Pak je tegenslagen luchtig op? Heb je flair?

Of zit je jezelf flink in de weg door te geloven in je innerlijke criticus? Verloopt je dag stroef? Voel je je als een ijsbreker die zware ijsschotsen wegduwt?

Ben je als Maroeschka bezig, maak dan de Anna in jezelf wakker: ‘Het gaat tot nu toe wel goed. Ik vind de koffiesmaak nu helemaal oké. De koffielikeur, die wil ik er ook in proeven. Van alles lekker veel vandaag.’